SÁM SEBE LEKÁROM

FILM:

TLUSTÍ, NEMOCNÍ A TÉMĚŘ MRTVÍ – aneb jak rychle zhubnout

rutube.ru/video/1cdea65f20841fb17d63ef5c27d8ace1/

 

Naše skúsenosti v stravovaní

Veľmi sa nám páči filozofia surovej stravy a samy máme s ňou dobré skúsenosti. Nie každý však je nastavený na prechod na surovú stravu. Pre niektorých to môže byť veľmi rýchly skok. Jednoduchá tepelne upravená vegánska strava s vysokým podielom surovej stravy ( 70:30) už podľa našich skúseností naštartuje ozdravné procesy v tele. Na fyzickej rovine sa to prejavuje najmä ubúdaním tuku. Tuk je, podľa mnohých bádateľov v tejto oblasti, obalom pre uskladnenie škodlivín (neutralizovaných kyselín), ktoré nebolo schopné telo vylúčiť. Deje sa tak preto, lebo nedáme telu šancu správne pracovať podľa programu prírody, ktorý je v nás zakódovaný - a to je absolútne zdravie. Telu bránime v prirodzenej funkcii napr. v týchto prípadoch:

 - prejedanie sa ( zaťažujeme si telesné orgány, ktoré sa časom vyčerpajú. Jedla by malo byť len toľko, čo sa do dvoch hrstí zmestí:)

 - zložitá strava, ťažko stráviteľná strava ( žalúdok a črevá majú problémy s trávením. Príliš zložitá strava v bruchu zahníva alebo kvasí a plodí pôdu ( hlieny) pre nežiadúce organizmy ako kvasinky, parazity...

 - priskoré raňajky ( v angličtine sa raňajky volajú breakfast, čo znamená prerušenie pôstu. Ráno o 7:00 sa aktivizujú vylučovacie orgány. Ak im zoberieme energiu v podobe prijatia a trávenia nového jedla, naše vyprázdňovanie trpí a naše telo je stále viac a viac zanesené toxínmi. Podľa našich skúseností by raňajky mali byť ľahké, niekedy do 10:00, podľa vašich pocitov. Náš tráviaci oheň sa ešte nerozhorel do maxima a preto ako raňajky odporúčame ovocie, zeleninové šaláty, koktaily.)

 - neustále zobanie jedla bez prestávok na trávenie - aby bolo jedlo dokonale strávené, jednotlivé živiny privedené do krvi v podobe telu vlastnej, tak na to potrebujeme čas. Ak ale prerušíme proces trávenia priskoro, tak dochádza k nedokonalému tráveniu v nižšie uložených tráviacich orgánoch, zastaveniu štiepenia a znovu skladania živín a telo svoju energiu vrhne znovu na žalúdočné trávenie. Nedostatočné vyživovanie telesných orgánov a hlad po ďašom súste je len prirodzeným dôsledkom :-)

 - veľké množstvo uhlohydrátov v podobe jednoduchých cukrov - príjem jednoduchých cukrov nám zvyšuje hladinu glukózy v krvi, čo nás emocionálne ale aj fyzicky dobíja energiou. Po chvíli však nastáva jej prudký pokles a tak ju znovu vyhľadávame. Slinivka brušná sa vyčerpáva a časom dochádza k zníženu jej funkcie, nedokonalému tráveniu a ukladaniu škodlivín do tukov. Dnes sú už aj deti obézne, výskyt cukrovky nebezpečne narastá. Nahraďme sladkosti ovocím, orechami, znížme stres v našom živote ( napríklad ten časový alebo ten, ktorý vznika vtedy, keď chceme všetkým vyhovieť :-)). Nepresáľajme si jedlá, ktoré po konzumácii vyvolávajú chuť na sladké. Presáľanie v školských jedálňach je bežné, upozornite na to kuchárky, že si to pre svoje deti neželáte.  Dochucujte bylinkami. Ďalej jednoduché cukry spôsobujú prekyslenie organizmu a vyčerpanie jeho zásob minerálnych látok. Preštudujte si problematiku zásaditých potravím na webe.

 - vylúčenie horkej chuti z jedálnička - horké chute stimulujú pečeň a žlčník k činnosti. Pri nedostatku horčín je pečeň lenivá, zahlienená. Keď dobre nevylučuje pečeň, začnú sa preťažovať iné vylučovacie orgány ako obličky a koža. Vznikajú ekzémy, choroby ľadvín, znížená imunita. Zaraďte horkú chuť v podobe grapefruitu ( tiež vhodný do smoothie), zbierajte si žihľavu, púpavu (celá rastlina je jedlá), naštudujte si niečo o jedlých bylinkách

 - veľa "mŕtveho jedla" bez enzýmov - preťažuje slinivku, pretože všetky tráviace enzýmy, ktoré na trávenie potrebujeme musí vyrábať sama. Ak zostávajú enzýmy v strave zachované ( strava je surová, teda tepelne neprekročila 43 stupňov), telo nepotrebuje míňať toľko vlastných síl a minerálov. Nedostatočne fungujúca slinivka = nedostatočné trávenie, nedostatočné vyživovanie tela vitamínmi a minerálmi, priberanie.

 - škodliviny vznikajúce v procese úpravy jedla ( karcinogény) a prídavné chemikálie, pesticídy, konzervanty...Preťažovanie pečene a ostatných vnútorných orgánov - dôsledky sú samootrava tela a priberanie

neskoré prejedanie - nedostatok času na regeneráciu tráviacich orgánov, nedostatočná asimilácia a vylučovanie. Podvýživa tela sprevádzaná tučnotou.

málo čistej vody - voda je buď sama znečistená, alebo " obohatená" o jednoduché cukry vo forme limonád a džusov. Pasterizáciou džúsov sa zásadité zložky menia na kyseliny, ktoré rozožierajú naše cievy. Tie sa bránia a obaľujú cholesterolom a potom upchávajú. V čistej vode sa škodliviny môžu ľahko rozpustiť a tak rýchlo opustiť telo cez obličky. Pite vodu najmä medzi jedlami, aby ste si neriedili tráviace šťavy, ktoré potom nedokážu potravu správne stráviť. Dôsledkom býva napr. aj nadúvanie. Množstvo je individuálne, hovorí sa, že hlad je prezlečený smäd, tak určite aj pri pocite hladu sa najprv napite. Tak oddialite hlad, nesiahnete hneď po hlúpostiach a dáte si čas na prípravu kvalitného jedla plného živín. 

nedokonalé vyprázdňovanie  - vo vegánskej strave veľmi zriedkavé, ale pri nesprávnom zložení stravy možné. Je to hlavne v prípadoch pudingového, rožkového, ryžového a iného "junk" stravovania bez vlákniny z ovocia a zeleniny, enzýmov a prestávok medzi jedlami a nedostatočnom príjme vody. Dôsledky sú absorbcia škodlivín a hnilobných látok z čreva do krvi a pomalá otrava tela.

To je zatiaľ všetko, čo ma v rýchlosti napadá z mojej 20 ročnej praxe. Text nie je vedecký, snaží sa laicky priblížiť problematiku. Kto chce nájde si viac na "zdravých" weboch :-) Netreba však o tom len teoretizovať, ale treba praktikovať. Neurobíte chybu ak nebudete čakat na neblahé dôsledky v podobe chorôb, nemohúcnosti, nejasného uvažovania, obťažovania svojich blízkych prebaľovaním, zábudlivosťou, imobilitou a podobne.

Preto si zhrňme to, čo nám prospieva:

striedme množstvá do polosyta

jednoduchá  strava

zaradenie horkej chuti

čerstvá surová strava plná života a enzýmov

čisté prostredie, čistá strava bez chemikálii

dostatok čistej vody medzi jedlami

dostatok času na požutie, trávenie a vylučovanie

primeraný pohyb v prírode

pozitívna myseľ

súlad medzi vedomím a žitím

Good luck :-)

Katka, VEGFOOD

 

Knihy na stiahnutie od Dr. Walkera o surovej strave

www.zdravinadlani.cz/download/index.htm

O chutiach

Prečo sú dobré zložené sacharidy, zlé syry a glutaman

www.strava.sk/showdoc.do?docid=7384

Čerešne

Čerešňová prečisťujúca kúra

bylinkablog.blog.cz/1001/ceresne

Očista pečene

Ako prirodzene očistiť pečeň

http://www.osud.cz/sedm-potravin-ktere-prirozene-vycisti-vase-jatra

 

Kontakt

Matice Slovenskej 14
971 01 Prievidza
Tel. na VEGFOOD
0918467670
SvetVeganov@gmail.com